Kryštálový cukor a jeho využitie v kuchyni
Domov by nebol skutočným domov, keby sme v ňom nenašli cukor. Je v podstate jedno, o aký cukor sa jedná – či o ten, ktorý používame pri varení a pečení či o ten, ktorý uspokojí naše chúťky vtedy, keď zatúžime po niečom sladkom. Cukor sa nachádza v každej domácnosti – pomáha nám nielen pri varení, ale je skutočne nápomocný aj pri rôznych domácich prácach. Najväčšieho pomocníka však kryštálový cukor predstavuje práve pri varení či pečení.
Použitie kryštálového cukru pri varení a pečení
Kryštálový cukor predstavuje tú surovinu, vďaka ktorej docielime sladkú príchuť toho, čo máme momentálne v hrnci alebo na plechu. Cukor sa už od pradávna považuje za sladidlo, ktorého funkcia sa dodnes nezmenila. Cukor dokonale dochutí to, čo práve varíme alebo pečieme. Pri akých pokrmoch sa najčastejšie kryštálový cukor používa? Pri varení ho najčastejšie nájdeme v receptoch, ktorých výsledkom sú sladké jedlá. Jedná sa napríklad o palacinky či buchty. Bez cukru by sme nepripravili ani obľúbené detské jedlá, ktorými sú pudingy či krupicové kaše. Vďaka cukru sa teda jedlo stáva sladkým a skutočne chutným. Dokáže tiež dokonale dochutiť tie jedlá, ktoré sú charakteristické svojim kyslým nádychom – napríklad paradajková polievka či omáčka. Kryštálový cukor sa v neposlednom rade používa pri pečení, kde tvorí jednu z najdôležitejších zložiek. Kryštálový cukor sa používa nielen pri výrobe plniek, ale aj pri výrobe korpusu, cesta či polevy. Je na osobných preferenciách každého z nás, koľko cukru pri pečení použije. Niektoré koláče sú menej sladké, iné zase viac. Za ďalšie dôležité zložky sa pri pečení k cukru pripájajú tiež vajcia, maslo a múka. Práve tieto suroviny spolu s kryštálovým cukrom predstavujú základ, ktorý sa používal aj v minulosti a nebolo bez nich možné čokoľvek upiecť. Cukor sa tiež osvedčil aj ako významný pomocník pri zaváraní či výrobe domácich džemov, kde tvorí podstatnú časť týchto výrobkov. Pri zaváraní sa však nepoužíva len so zaváraním ovocia, ale aj ako dochucovadlo pri zaváraní zeleniny – napríklad uhoriek.
Ako správne kryštálový cukor používať?
Ako sa hovorí – všetkého veľa škodí. Pri používaní kryštálového cukru to platí dvojnásobne. Ak aj vy chcete kryštálový cukor pri varení či pečení využívať, avšak chcete si byť istí, že jeho používaním neuškodíte svojmu zdraviu, používajte ho skutočne s mierou. Ak sa chcete dozvedieť viac, navštívte stránku www.korunnycukor.sk