Čučoriedkové mafiny
Tento recept je nastavený tak aby vám z jednej dávky vzniklo približne 12 košíčkov. Celá príprava vám zaberie tak 20 minút. Ak ste však precízny a zároveň začiatočník tak to môže trvať dlhšie. Kým sa mafiniky upečú trvá to tiež tak do pol hodinky. Pozrite a najskôr či máte všetko potrebné a hor sa do práce.
Najviac budete potrebovať práve hladkej múky a to približne tých 280 gramov. O niečo menej – 120 gramov – je potrebné kryštálového cukru. To samozrejme nie je všetko a pokračujete prípravou kypriaceho prášku a to v množstve jednej čajovej lyžičky a k tomu ešte asi jedna štvrtina. Čajovú lyžičku ešte použijete a to práve na sódu bikarbónu. Štipka soli neuškodí a preto použijeme aj tú.
Príprava surovín zďaleka nekončí. 80 gramov masla a biely jogurt, ktorého potrebujete asi 4 polievkové lyžice. Ako inak aj vajíčka sú súčasťou. Tie si nachystajte dve väčšie. Opäť použite čajovú lyžičku a to na vanilkový extrakt. Vráťte sa k množstvu 280 gramov, ale tento raz v podobe čučoriedok. No a aby napokon mafiny nevyzerali fádne, pripravte si i práškový cukor, ktorý bude slúžiť ako ozdoba a zároveň dochutí už aj tak výborné mafiny.
Po prípravách je najvyšší čas začať piecť. Rúru si môžete pustiť už pred tým ako začnete robiť cesto aby bola poriadne teplá. Múku zmiešajte s cukrom a práškom pečiva. Primiešajte ešte soľ a sódu bikarbónu. Táto zmes je v jednej miske. V druhej zarobte ďalšiu zmes pomocou šľahania. Pozostáva z masla, jogurtu, vanilkového extraktu a vajec. Šľahajte dohladka. Obe zmesi zamiešajte dokopy a primiešajte aj približne polovicu čučoriedok. Zvyšné čučoriedky použite ako ozdobu po upečení.
Naplňte košíčky cestom a nechajte piecť menej ako pol hodinu. Nepečte na teplote vyššej ako 180 stupňov! Keď budú koláčiky chytať farbu do zlatista, znamená to, že už sú upečené a môžete ich vybrať z rúry. Najskôr ich nechajte vychladnúť aby neboli horúce a môžete dozdobiť. Ako ozdobu použite práškový cukor, ktorým ich posypte. Čučoriedky, ktoré vám ostali použite tiež ako dekoráciu a poukladajte ich po mafinoch. A hotovo. Mafiny upečené a ozdobené. Už stačí iba ochutnať.
Nenáročný recept na každé ročné obdobie nie len na leto. Využiť môžete totiž aj zamrznuté ovocie nie len to čerstvé. Výsledok bude vždy rovnaký. Skvostné mafiny.