Produkty čajovníka a kávovníka – alebo zaujímavosti pitia čaje a kávy


Pitie čaju
–        Angličania majú vo zvyku pitie čaje o piatej, Aziati majú zase veľmi prísne pravidlá pre obrady pitia čaju. Na Slovensku ale vnímame čaj len ako nápoj na zahriatie a to väčšinou ovocný vo vrecúšku. Taký avšak s čajom nemá nič spoločného.
koláž kávy
–        Slovensko nepatrí medzi krajiny s vyhlásenou čajovou kultúrou a tak často zalievame čaj vriacou vodou, zmes nechávame príliš dlho lúhovať, alebo svoje hrnčeky tak trochu predávkujeme. Výsledkom je potom horký nápoj na hranici prijateľnosti.
–        Dnes už k nám prúdia kvalitné sypané čaje a istá dávka východnej kultúry pitia čaju. V krajine pribúda čajovní. Klasické vrecúškové čaje však stále zostávajú fenoménom.
–        Čajové vrecko väčšinou skrýva nekvalitný produkt. Avšak aj medzi porciovanými čajmi možno nájsť kvalitný produkt. Dôležité je, aby si človek mohol prezrieť alebo aspoň vedel, čo vrecúško obsahuje.
–        Čaj po jeho zaliatí by mal mať dostatočný priestor, aby sa mohol rozvinúť. Ideálne sú potom pyramidálne vrecka alebo aspoň väčšie vrecka s menším obsahom.
–        Väčšina populárnych ovocných čajov nesie označenie čaj úplne neprávom. V Ázii pritom také výrobky ani nepoznajú. Ovocné čaje nepochádzajú z čajovníka, neobsahujú teda kofeín a správne by sa ako čaj nemali nazývať. Ide iba o zmes ovocia a bylín.
–        Paradoxom je, že hoci sú ochutené zmesi výrobne lacnejší, zákazník si za ich priplatia.
 
Pitie kávy
–        Veľmi silné kávy Asskicker sú 80 krát silnejšie ako klasické espresso. Táto silná káva obsahuje až 63 miligramov kofeínu oproti klasickým piatich gramom.
–        Príprava kávy nie je zložitá ale zdĺhavá. Celkom by jedna šálka kávy mala obsahovať nielen štyri espresa, ale aj osem ľadových kociek, vyrobených zo 48 hodín prekvapkávanej kávy. Čerešničkou je 120 mililitrov, desať dní prekvapkávanej, kávy.
–        Asskicker sa odporúča popíjať niekoľko hodín a jeho pitie udrží človeka až 18 hodín na nohách.
překapávaná káva
–        Sila kávy je daná množstvom kofeínu. Paradoxne sú tými najsilnejšími tie najmenej kvalitné kávy. Obsah kofeínu je totiž u kávy robusta vyššia ako u kávy arabica.
–        Dá sa povedať, že najsilnejšou kávou je tá, ktorá ponúka najintenzívnejšiu a dlhodobú chuť. Tomu na našom trhu zodpovedá napríklad africká káva, Keňa AA Kangocho a ostatné kvalitné kávy z Južnej Ameriky.